Hvordan søvnapnø kan forværre diabetes

Hvordan søvnapnø kan forværre diabetes

Vær social 🙂

Søvnapnø er en almindeligt forekommende sygdom, hvor man tager en eller flere pauser i vejrtrækningen eller har overfladisk vejrtrækning, mens man sover, kik her:

Hver pause i vejrtrækning, en såkaldt apnø, kan vare fra mindst ti sekunder til flere minutter, og dette kan forekomme 5 til 30 gange eller mere i timen. Derefter begynder normal vejrtrækning I reglen igen, undertiden med et højt fnys eller en lyd, som om man er ved at kvæles.

Søvnapnø er normalt en kronisk (vedvarende) tilstand, der forstyrrer din søvn. Når din vejrtrækning holder op eller bliver overfladisk, vil du ofte bevæge dig fra dyb søvn til let søvn.

Klassifikationer af søvnapnø Hvordan søvnapnø kan forværre diabetesSom et resultat af dette, er kvaliteten af din søvn dårlig, hvilket gør dig træt i dagens løb. Søvnapnø er en førende årsag til overdreven søvnighed i dagtimerne.

Søvnapnø er en tilstand, der kræver langsigtet behandling. Livsstilsændringer, mundstykker, kirurgi og ansigtsmaske kan med held behandle søvnapnø hos mange mennesker.

Klassifikationer af søvnapnø

1. Obstruktiv søvnapnø (OSA) eller obstruktivt søvnapnø syndrom (OSAS) er den mest almindelige type af søvnapnø og skyldes obstruktion af de øvre luftveje. Den er kendetegnet ved gentagne pauser i vejrtrækning under søvn på trods af forsøg på at trække vejret, og er normalt forbundet med en reduktion i blodets iltmætning. Disse pauser i vejrtrækningen varer I reglen 20 til 40 sekunder.

2. Central søvnapnø (CSA) eller centralt søvnapnø syndrom (CSAS) er en søvn-relateret sygdom, hvor bestræbelserne på at trække vejret er formindsket eller fraværende, typisk i 10 til 30 sekunder, enten intermitterende eller i cyklusser, hvilket normalt er forbundet med en reduktion i blodets iltmætning. Det er en kollektiv betegnelse for to åndedrætsproblemer: Cheyne-Stokes-respiration og periodisk vejrtrækning. CSA forekommer normalt på grund af ustabilitet i kroppens feedback-mekanismer, der styrer åndedrættet.

3. Blandet apnø og kompleks søvnapnø. Visse mennesker med søvnapnø har en kombination af begge typer. Når obstruktivt søvnapnø syndrom er alvorligt og langvarigt, udvikler der sig undertiden episoder med central apnø.

Søvnapnø kan forværre diabetes

Søvnapnø kan forværre blodsukkerkontrol hos personer med type 2-diabetes ved at forstyrre den dybeste fase af søvnen, viser en ny undersøgelse. Resultaterne giver folk med søvnapnø endnu en god grund til at sove med en CPAP-maske, der medvirker til at sikre uafbrudt vejrtrækning, standard behandlingen for denne tilstand, hele natten igennem.

Hvordan søvnapnø kan forværre diabetes

Det er velkendt, at søvnapnø, der forårsager pauser i vejrtrækningen og farlige fald i ilt tilførslen under søvn, kraftigt øger risikoen for type 2-diabetes. Mere alvorlige tilfælde af søvnapnø er generelt forbundet med dårligere blodsukkerkontrol hos diabetikere.

Mens vejrtrækningspauser kan forekomme hele natten igennem hos apnø patienter, fandt den nye undersøgelse, offentliggjort i Diabetes Care, at episoder, der fandt sted under søvnens rapid eye movement, eller REM, fase havde de mest skadelige virkninger på langsigtet blodsukkerkontrol.

Hoveddelen af REM-søvn forekommer i de tidlige morgentimer, før man vågner. Men forskning viser, at mange patienter fjerne deres CPAP, eller continuous positive airway pressure, maske midt om natten, fordi den kan føles ubehageligt, siger Dr. Babak Mokhlesi, en af forfatterne af den nye undersøgelse og direktør for søvnforstyrrelsescentret på University of Chicago.

Som resultat er deres apnø mere tilbøjelige til at gå ubehandlet under REM-søvn, et tidspunkt, der kan være særligt vigtigt for alle med diabetes, siger Dr. Moklhesi. Mer info finnes her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × two =