Risikoen for hjerteanfald fordobles efter, at man mister en af sine kære

Risikoen for hjerteanfald fordobles efter, at man mister en af sine kære

Vær social 🙂

Dit hjerte er en muskuløs pumpe, der har brug for konstant tilførsel af ilt. Det får ilt fra det blod, der flyder til hjertemusklen gennem arterierne på dens overflade. Disse arterier kaldes kranspulsårerne.

Et hjerteanfald, eller myokardieinfarkt (MI), er permanent beskadigelse af hjertemusklen. Myokardieinfarkt sker, når der sker en pludselig fuldstændig blokering af en arterie, der leverer blod til et område af dit hjerte. Som resultat deraf, begynder dele af hjertemusklen at dø. Uden tidlig medicinsk behandling, kan denne skade være permanent.

Et hjerteanfald kaldes undertiden akut myokardieinfarkt, koronar okklusion eller blodprop i hjertet.

Symptomer på hjerteanfald

  • Ubehag, tryk, tunghed, eller smerter i brystet, armen eller under brystbenet
  • Ubehag, der udstråler til ryggen, kæben, halsen eller armen
  • Overmæthed, fordøjelsesbesvær, eller en følelse af kvælning (kan føles som halsbrand)
  • Svedtendens, kvalme, opkastning eller svimmelhed
  • Ekstrem svaghed, angst eller åndenød
  • Hurtig eller uregelmæssig hjerterytme
  • Under et hjerteanfald varer symptomer 30 minutter eller længere og lettes ikke ved hvile eller nitroglycerin under tungen.

Det er muligt at dø af et knust hjerteNogle mennesker får et hjerteanfald uden at få symptomer (en “tavs” myokardieinfarkt).

Det er muligt at dø af et knust hjerte, siger forskere

Fra Shakespeare til Twilight, gennemsyrer de ødelæggende virkninger af et knust hjerte populærkulturen – og forskere har sagt, at man virkelig kan dø af traumet over at miste en, man elsker.

Sorg fordobler risikoen for at lide et hjerteanfald, og har den samme effekt på risikoen for at lide et slagtilfælde, har en undersøgelse fundet.

Forskere ved St. George University i London så på familielægers data for tusindvis af personer i alderen 60 år og derover i Storbritannien, hvoraf nogle for nylig havde mistet partnere.

De fandt, at 16 ud af 1000 patienter fik et hjerteanfald eller slagtilfælde inden for 30 dage efter en partners død – dobbelt så mange som for dem, hvis kære stadig var i live.

Den øgede risiko blandt efterladte mænd og kvinder begynder at falde efter 30 dage, ifølge resultaterne, der blev offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Ledende forsker Dr. Sunil Shah sagde: ”Vi bruger ofte udtrykket ’et knust hjerte’ til at betyde smerten ved at miste en elsket, og vores undersøgelse viser, at dødsfald kan have en direkte effekt på hjertets sundhed.”

Han tilføjede: “Der er beviser fra andre undersøgelser for, at dødsfald og sorg fører til en række negative reaktioner, herunder ændringer i blodets evne til at størkne, blodtryk, stresshormon niveauer og pulskontrol.

“Alle disse vil bidrage til en øget risiko for begivenheder, såsom hjerteanfald og slagtilfælde, efter tab af en partner.

“Desuden har vi i en anden undersøgelse fundet, at enkelte mennesker i de første par måneder efter et dødsfald, måske ikke konsekvent tager deres regelmæssige forebyggende medicin, såsom kolesterol-sænkende medicin eller acetylsalicylsyre.

Risikoen for hjerteanfald fordobles efter, at man mister en af sine kære

“Pludselig kortvarig afbrydelse af sådan regelmæssig medicinering kan også bidrage til den øgede risiko for kardiovaskulære hændelser.

“Vi synes, det er vigtigt, at læger, venner og familie er klar over denne øgede risiko for hjerteanfald og slagtilfælde, så de kan sørge for den bedst mulige omsorg og støtte i en tid med øget sårbarhed før og efter tabet af en, man elsker.”

Medforfatter Dr. Iain Carey sagde: “Vi har set en markant stigning i risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde i måneden efter en persons partner dør, hvilket ser ud til at være resultatet af uheldige fysiologiske reaktioner forbundet med akut sorg.

“En bedre forståelse af psykologiske og sociale faktorer i forbindelse med akutte kardiovaskulære hændelser kan skabe muligheder for forebyggelse og forbedret klinisk pleje.”

Man har længe vidst, at sorg er en risikofaktor for død.

I 2005 amerikanske forskere på John Hopkins University opdagede, at pludselig følelsesmæssig stress kan udløse alvorligt, men reversibelt hjertesvigt, som ligner et almindeligt hjerteanfald. Tilstanden kaldtes “knust hjerte” syndrom.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × four =